Kategorier
Trafikskola

Utbildning i riskettan hos en trafikskola i centrala Stockholm

Riskettan är en av två obligatoriska utbildningar som man ska klara för att få sitt körkort. I Stockholm finns det bra möjligheter att göra utbildningarna.

Även om man skulle välja att göra all sin övningskörning privat så måste man ändå kontakta en trafikskola för att gå de två obligatoriska kurserna: riskettan och risktvåan. För den som väljer ett körkortspaket ingår kurserna som en del i utbildningen. Detta gäller också dem som valt en intensivkurs. När man gått kursen gäller godkännandet i fem år så man har gott om tid att fortsätta sin träning.

Att lära sig köra bil innebär inte bara att rent praktiskt kunna manövrera bilen. Bilkörning innebär ett stort ansvar eftersom bilar kan skapa stor skada om de inte körs på ett ansvarsfullt sätt. För att få förståelse för de risker som bilkörning kan innebära måste man därför gå de av Trafikverket utformade riskutbildningarna. Utbildningarna avslutas med ett test och de godkända resultaten skickas till Trafikverket.

Det är lämpligt att gå riskettan när man kommit en bit in i sin utbildning

Om man kommer som nybörjare handlar de första lektionerna om de grundläggande kunskaperna i bilkörning. Man övar till exempel start i backe, krypkörning, parkering och backa runt hörn. När man sedan ger sig ut i trafiken börjar en helt ny fas som innebär att ta hänsyn till sina medtrafikanter, trafikregler och fotgängare.

Att gå kursen riskettan i Stockholm är bekvämt eftersom den hålls i trafikskolans centrala lokaler under kvällstid. Kursen sker i mindre grupper och tar cirka tre timmar. Man går igenom de risker som en förare bör undvika. Till dessa risker hör trötthet, alkohol, narkotika och distraktioner som exempelvis mobiltelefoner. Hög hastighet och bristande uppmärksamhet kan orsaka stor skada och under kursen visas därför exempel på incidenter som hade kunnat undvikas.