Kategorier
Bil

Industriportar i Stockholm och energibesparing

En fabrik, där truckar åker in och ut, kan inte ha dörrar och portar som står öppna hela tiden. Industriportar i Stockholm löser problemet och spar energi.

Den som besökt en modern fabriks- eller lagerlokal blir snart varse den trafik som oftast sker med truckar. Lastning och lossning av stora lastbilar sker dessutom inte sällan inomhus. Det är naturligtvis bekvämt för en chaufför som slipper göra sitt jobb i regn och rusk och helst ska chauffören inte behöva öppna och stänga tunga dörrar.

En industribyggnad är ofta uppdelad i en varm och en kall del. Värmen från den kalla delen ska inte smita ut och då krävs det portar som skiljer lokalerna åt för att undvika kalldrag. Men vi kan inte förvänta oss att en truckförare har tid att vid varje passage lämna trucken för att öppna och stänga porten.

För industriportar finns en del säkerhetsaspekter. Naturligtvis ska ingen person eller ett fordon riskera att klämmas i porten. I viss produktion kan brandsäkerhet vara en viktig faktor. Om en brand uppstår ska porten omedelbart kunna stängas och då måste porten vara brandtät.

Typer av industriportar i Stockholm

Moderna typer av industriportar har en sak gemensamt. De ska vara enkla att manövrera från en förarhytt och de ska vara säkra. De kan bli utsatta för hårdhänt behandling och bli påkörda. Men ett företag som levererar industriportar i Stockholm har portar som tål lite stryk och är tillverkade i material som stål och aluminium.

Vad finns det då för typ av industriportar och hur öppnas de? I industri- och lagerlokaler är portarna vanligtvis dubbelsidiga. De kan alltså öppnas från två sidor. Om öppningen till en lokal är hög och bred är det vanligt att porten är delad i sektioner. För en lekman ser det ut som en vikdörr. För smala öppningar där en sektionsport inte lämpar sig kan en skjutbar port installeras.

En industriport ska inte enbart öppnas och stängas rationellt. I många fall måste porten kunna låsas och därmed förhindra att obehöriga kan tränga sig in. Under natten är det viktigt att industriporten har belysning. Av säkerhetsskäl kan det vara ett krav att industriporten har brandlarm.